Τύποι στρωμάτων

Από το τι φοράς ενώ κοιμάσαι, η θερμοκρασία της κρεββατοκάμαρας σου, πόσο ροχαλίζει ο σύντροφος σου μέχρι και το αν βλέπεις τηλεόραση ή χρησιμοποιείς οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή παίζει ρόλο στον ύπνο σου. Το σημαντικότερο όλων όμως και εκείνο που έχει τη μέγιστη σημασία για έναν καλό ύπνο είναι ένα καλό στρώμα.
Από το τι φοράς ενώ κοιμάσαι, η θερμοκρασία της κρεββατοκάμαρας σου, πόσο ροχαλίζει ο σύντροφος σου μέχρι και το αν βλέπεις τηλεόραση ή χρησιμοποιείς οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή παίζει ρόλο στον ύπνο σου. Το σημαντικότερο όλων όμως και εκείνο που έχει τη μέγιστη σημασία για έναν καλό ύπνο είναι ένα καλό στρώμα.
Χώρισε με το παλιό σου στρώμα
Εάν το στρώμα σου είναι μεγαλύτερο από την ηλικία των επτά χρόνων τότε είναι καλή στιγμή να ξεκινήσεις να ελέγχεις εάν σου παρέχει ποιοτικό ύπνο και τη στήριξη που χρειάζεται το σώμα σου. Ένα στρώμα θα ανακουφίσει την πίεση στους συνδέσμους και το σώμα σου και κυρίως δεν θα σου προκαλέσει πόνους. Όσο περνούν τα χρόνια και το στρώμα μας παλιώνει χάνει την παραπάνω ικανότητα σταδιακά. Τόσο σταδιακά που είναι πολύ εύκολο να μην καταλάβουμε τίποτα. Ίσως χρειαστεί να κάνεις λίγο τον ντετέκτιβ ώστε να ενώσεις τα κομμάτια και να αντιληφθείς τι συμβαίνει. Τα ισχία σου πονούν και δεν βολεύεσαι με τίποτα την ώρα του ύπνου έτσι ξυπνάς κουρασμένος. Σε αυτό πρόσθεσε και το γεγονός ότι το στρώμα σου είναι πάνω από 7 χρόνια αγορασμένο και είσαι πολύ κοντά στη λύση. Δε φταίει το σώμα σου αλλά το στρώμα σου οδεύει προς τη συνταξιοδότηση. Η πόνοι στη μέση είναι από τα μεγαλύτερα σημάδια ότι έφτασε η ώρα της αλλαγής.
Ψάχνοντας το ιδανικό
Όταν είσαι έτοιμος να αντικαταστήσεις το στρώμα σου, είναι πολύ λογικό να μην ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις η που να κοιτάξεις. Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών όσον αφορά τα στρώματα με διαφορετικά υλικά, τεχνολογία κατασκευής, το πόσα χρήματα θέλουμε να διαθέσουμε και φυσικά τις ανάγκες που καλύπτουν. Η επιλογή του στρώματος είναι υποκειμενική και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το έχεις στο μυαλό σου πριν πας να δοκιμάσεις οποιοδήποτε στρώμα. Άρχισε να αποκλείεις επιλογές και να φιλτράρεις ώστε να καταλήξεις σε 2-3 στρώματα που κάνουν στο σώμα σου.
Στρώματα με ελατήρια
Τα στρώματα με ελατήρια χρησιμοποιούν σύστημα συνδεδεμένων ελατηρίων ή ανεξάρτητων ελατηρίων. Ο αριθμός των ελατηρίων, η πυκνότητα ή το πάχος μπορεί να διαφέρει. Όλα τα στρώματα αυτού του τύπου περιέχουν κα άλλα υλικά όπως αφρώδη, ύφασμα, μικροφίμπρα, κετσέ τα οποία δίνουν την τελική μορφή αλλά και αίσθηση. Σε κάθε περίπτωση όσα περισσότερα ελατήρια έχει μια τέτοια κατασκευή στρώματος τόση καλύτερη θα είναι η στήριξη και η αντοχή στο χρόνο.
Στρώματα με Pillow top
Τα στρώματα αυτά έχουν μια έξτρα στρώση υλικών πάνω από το κυρίως στρώμα τα οποία ράβονται μαζί και δίνουν την όψη σαν ένα μαξιλάρι που έχει ραφτεί επάνω στο στρώμα. Παρέχει έξτρα άνεση και κάνει το στρώμα λίγο πιο μαλακό.
Υβριδικά στρώματα
Ένα υβριδικό στρώμα συνδυάζει το σύστημα ελατηρίων μαζί με διάφορους τύπους αφρωδών υλικών, Memory Foam ή Latex κατά κύριο λόγο από τη μία πλευρά σαν ενσωματωμένο ανώστρωμα.
Στρώματα χωρίς ελατήρια
Τα στρώματα αυτά δεν έχουν πυρήνα ελατηρίων και είτε βγαίνουν αυτούσια (π.χ. στρώμα λάτεξ με πυρήνα από λατεξ) ή με συνδυασμούς υλικών όπως Αφρώδες σε συνδυασμό με Memory Foam. Είναι στρώματα που αναπτύχθηκαν αργότερα σαν τεχνολογία και ανήκουν στην κατηγορία των ανατομικών στρωμάτων. Και εκεί ανάλογα με τα υλικά ή την πυκνότητα ρυθμίζεται το πόσο σκληρό ή μαλακό θα είναι ένα τέτοιο στρώμα.