acce
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ
 
cat

Γιατί τα ζευγάρια κοιμούνται ξεχωριστά;

person Δημοσιεύτηκε από: Sleep House Team list Σε: Ύπνος

Μερικές φορές ένας γλυκός και βαθύς ύπνος μπορεί να διακοπεί από έναν σκύλο που γαβγίζει στο δρόμο, από τον ήχο  του συναγερμού στο αυτοκίνητο του γείτονα ή από ένα μωρό που βγάζει δόντια και κλαίει ακατάπαυστα. Σε αυτό προσθέστε έναν ανήσυχο σύντροφο που ροχαλίζει ή κλέβει κουβέρτες

Μερικές φορές ένας γλυκός και βαθύς ύπνος μπορεί να διακοπεί από έναν σκύλο που γαβγίζει στο δρόμο, από τον ήχο  του συναγερμού στο αυτοκίνητο του γείτονα ή από ένα μωρό που βγάζει δόντια και κλαίει ακατάπαυστα. Σε αυτό προσθέστε έναν ανήσυχο σύντροφο που ροχαλίζει ή κλέβει κουβέρτες ή προτιμά ένα περιβάλλον πολικών θερμοκρασιών ανάβοντας τον κλιματισμό στο φουλ. Πείτε καληνύχτα στον ύπνο σας. Οι πραγματικές ώρες που όντως κοιμάστε θα πέσουν στο μισό και έτσι το πρωί... Αντίο ενέργεια.

Έρευνες έχουν δείξει πως κατά μέσο όρο, ένας στους τρεις ανθρώπους αναφέρουν πως ο σύντροφος τους αποτελεί αρνητική επιρροή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Μάλιστα μια Βρετανική έρευνα για το θέμα αποκάλυψε πως ένα ζευγάρι μπορεί να "τσακωθεί" έως και 167 φορές το χρόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ο νούμερο 1 λόγος είναι "ο κλέφτης της κουβέρτας" και ο νούμερο 2 λόγος είναι το ροχαλητό.

Με την έλλειψη ύπνου έχουν σχετιστεί αρκετά προβλήματα όπως ο διαβήτης,η βουλιμία, η καρδιααγγειακή νόσος, η κατάθλιψη, τα προβλήματα σχέσεων, ατυχήματα, κακή επιρροή στη δουλεία και στην απόδοση. Άρα είναι οφθαλμοφανές ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι βασική προτεραιότητα για όλους μας όπως το νερό και η τροφή.

Ιστορική αναφορά για τον ύπνο

Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, το νυφικό κρεβάτι ήταν κατά κύριο λόγο για ρομαντικές στιγμές και όχι για ύπνο. Κατά τον Μεσαίωνα τα ανύπαντρα ζευγάρια μπορούσαν να κοιμούνται μαζί στο ίδιο κρεβάτι αλλά με κάποιου είδους διαχωριστικό τοποθετημένο ανάμεσα τους.Πριν την Βικτωριανή εποχή, το να κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφο σου θεωρούταν επιβλαβές για την υγεία. Από την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και μετά τα ζευγάρια άρχισαν να κοιμούνται μαζί λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων σπιτιών και δωματίων στις πόλεις.

Τα ένοχα μυστικά των συντρόφων στο κρεβάτι

Αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί το να κοιμούνται δύο σύντροφοι ξεχωριστά είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στην εποχή μας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εθνικής επιτροπής ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδόν 1 στα 4 ζευγάρια προτιμούν ξεχωριστό κρεβάτι ακόμα και ξεχωριστό δωμάτιο. Επίσης η δημοσκόπηση καταγράφει αύξηση 60% στη διαμόρφωση των σπιτιών που είναι υπό κατασκευή να έχουν δύο κυρίως υπνοδωμάτια. Ας δούμε μερικούς από τους λόγους:

Διαφορετικές ώρες ύπνου

Παρακολούθηση τηλεόρασης για έναν από τους δύο συντρόφους

Διαφορετικό γούστο στην σκληρότητα του στρώματος

Το στρώμα είναι πολύ μικρό

Διαφορετική προτίμηση για την θερμοκρασία του δωματίου

Διάφορες διαταραχές ύπνου

Ροχαλητό

Εγκλήματα ύπνου όπως κλοπή κουβέρτας, αρπαγή μαξιλαριού και εξαφάνιση σεντονιού

Το καλό και το κακό

Οι υποστηρικτές του κινήματος "μοιράζομαι το κρεβάτι μου" στηρίζουν το θετικό αντίκτυπο που έχει στην ψυχολογία μας το να νιώθουμε ή να ακουμπάμε στον σύντροφό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν πως το να κοιμούνται μαζί οι σύντροφοι έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του στρες. Επίσης αυξάνονται τα επίπεδα Ωκυτοκίνης γνωστής και ως ορμόνη της αγάπης η οποία μειώνει τα επίπεδα του άγχους. Ακόμα ένα καλό που έχει το να μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας με το σύντροφο μας είναι πως μπορεί να μας παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας και της υποστήριξης.

Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές του κινήματος "κοιμόμαστε μόνοι" έχουν να επιδείξουν ως επιχειρήματα ότι τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί κάνουν ανήσυχο ύπνο 50% περισσότερο από εκείνους που κοιμούνται ξεχωριστά. Το "διαζύγιο" στον ύπνο δεν είναι κάτι κακό ή κάτι που φανερώνει κάποιο πρόβλημα στη σχέση ούτε στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Αναθεώρησε τον ύπνο σου

Μέχρι πρόσφατα ο καλός και ποιοτικός ύπνος μαζί με όλα του τα πλεονεκτήματα ήταν υποτιμημένος. Είναι η ώρα να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο μας και να βάλουμε στην άκρη τα συμβατικά μοντέλα ύπνου. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως θα παρέχουμε στον εαυτό μας τον καλύτερο δυνατό ύπνο ακόμα και αν χρειαστεί να κοιμόμαστε ξεχωριστά με γνώμονα την προσωπική μας υγεία και ευεξία και κατεπέκτασην την σχέση μας με το σύντροφο μας χωρίς εντάσεις και τσακωμούς ειδικά την ώρα του ύπνου.

Εάν φυσικά εσείς και ο σύντροφος σας θέλετε να κοιμάστε μαζί εννοείται πως πρέπει να το κάνετε. Εξάλλου η τεχνολογία των στρωμάτων είναι τόσο εξελιγμένη στις μέρες μας που βοηθάει πολύ. Στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια και αφρώδη υλικά νέας γενιάς  συνδυάζονται ώστε να σας προσφέρουν τον καλύτερο ύπνο με ή χωρίς σύντροφο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος αρκεί να προσέχουμε τον εαυτό μας και να ζούμε μια υγιή ζωή που θα μας κάνει καλύτερους και θα μας εξελίξει.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απριλίου Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

Δημιουργία νέου Λογαριασμού

Name
LName
Έχετε ήδη Λογαριασμό;
Εισέλθετε Ή επαναφέρετε τον κωδικό σας