Παγκόσμια ημέρα ύπνου 2015

Παγκόσμια ημέρα ύπνου 2015
Παγκόσμια ημέρα ύπνου 2015

 

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ύπνου! Κάθε χρόνο από το 2008 και μετά, ο παγκόσμιος οργανισμός καλού ύπνου (WASM) διοργανώνει ένα event με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν τον ύπνο. Έτσι λοιπόν εμείς στη Sleep House σκεφτήκαμε να γιορτάσουμε την εφετινή παγκόσμια μέρα ύπνου, προσφέροντας σας μερικά θέματα σχετικά με τον ύπνο, που ενδεχομένως δε γνωρίζατε:

1) Οι άνθρωποι είναι «μονοφασικοί», αυτό σημαίνει πως έχουν μόνο μία περίοδο ύπνου ανά 24 ώρες. Αλλά αυτό δε συνέβαινε πάντα. Παλιότερα οι άνθρωποι κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες, ξυπνούσαν για δύο και μετά κοιμόντουσαν πάλι για άλλες τέσσερις ώρες.

2) Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε κάποιον που δε γνωρίζουμε το πρόσωπο του! Οι «άγνωστοι» που πρωταγωνιστούν στα όνειρα μας είναι άτομα τα οποία έχουμε δει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως τους συναντήσαμε τυχαία στο δρόμο.

3) Εάν θέλετε να αποστηθίσετε κάτι, τότε πάρτε έναν υπνάκο! Σύμφωνα με έρευνες, ο ύπνος βελτιώνει την ικανότητα μας να καταγράφουμε και να «αποθηκεύουμε» νέες πληροφορίες.

4) Ένα ποσοστό (12%) των ανθρώπων ονειρεύονται ασπρόμαυρα όνειρα. Παρόλα αυτά πριν μπει στη ζωή μας η έγχρωμη τηλεόραση αυτό το ποσοστό άγγιζε το 75%.

5) Οι γονείς ενός νεογέννητου μωρού χάνουν περίπου έξι μήνες από τον ύπνο τους μέχρι το αγγελούδι τους να γίνει δύο χρονών!

6)Το ρεκόρ  αϋπνίας είναι έντεκα ημέρες. (Σας συμβουλεύουμε να μην το δοκιμάσετε για κανένα λόγο!)

7) Μη μετράτε προβατάκια για να κοιμηθείτε. Δεν πιάνει. Καλύτερα να φανταστείτε ένα ήρεμο τοπίο με χαλαρωτικούς ήχους. Με αυτό έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες!

8) Οι άνθρωποι είναι το μόνο θηλαστικό στον πλανήτη που μπορεί να αναβάλει τον ύπνο του. Για παράδειγμα μπορούμε να μείνουμε ξυπνητοί χωρίς κανένα πρόβλημα για να δούμε βίντεο με γάτες στο Youtube, παρόλο που θα νιώθαμε ράκος την επόμενη μέρα στη δουλειά.

9) Όταν κοιμόμαστε μεγεθύνουμε κατά 8 χιλιοστά και μικραίνουμε μόλις ξυπνάμε!

10) Το ροχαλητό μπορεί να υποδείξει ένα πρόβλημα υγείας. Περίπου το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με υπνική άπνοια προέρχεται από το γεγονός ότι εμποδίζεται η αναπνευστική οδός και προκαλείται παύση της αναπνοής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *