5 θόρυβοι που θα σας κρατήσουν ξάγρυπνους το βράδυ

Ενοχλητικοί ήχοι κατά τη διάρκεια του ύπνου

Με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ( οικονομικά προβλήματα, θέματα στη δουλειά, προσωπικά θέματα) το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να μην μπορούμε να κοιμηθούμε καλά το βράδυ. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πέσει θύματα ενός ενοχλητικού ήχου που αναπόφευκτα χαλάει το ν ύπνο μας.

 

Αλλά πως γίνεται μερικοί ήχοι να μας νανουρίζουν και άλλοι να είναι τόσο εκνευριστικοί που μας ταράζουν και μας κρατούν ξάγρυπνους. Παρακάτω ακολουθούν 5 χαρακτηριστικά παραδείγματα ενοχλητικών θορύβων και οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο ενοχλητικοί.

Συναγερμοί αυτοκινήτων

Μπορεί να είναι ένας ήχος υψηλών συχνοτήτων που θα ξυπνήσει τις γυναίκες του σπιτιού και θα αφήσει τους άνδρες να κοιμούνται του καλού καιρού! Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε ήχους άνω των 2ΚΗz. Επίσης μια άλλη έρευνα έδειξε ότι αυτή η εξελικτική  λειτουργία είναι ένα σχέδιο της φύσης ώστε οι μητέρες να ακούν με μεγάλη ευκολία το κλάμα του μωρού τους, παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο. Έτσι οι άντρες έχουν μια δικαιολογία να κοιμούνται στο μεταμεσονύχτιο κάλεσμα!

 

Γάβγισμα σκύλων

Οι επιστήμονες χωρίζουν τον ανθρώπινο ύπνο σε 5 στάδια. Στην πρώτη φάση συγκεκριμένοι ήχοι που δεν θα μας ενοχλούσαν εάν είχαμε πέσει σε βαθύ ύπνο, μπορεί να μας αφήσουν ξάγρυπνους. Το να γαβγίζει ο σκύλος του γείτονα μπορεί υπό άλλες συνθήκες να μη μας ενοχλούσε, αλλά την ώρα που ο εγκέφαλος αρχίζει να μπαίνει σε κατάσταση ύπνωσης, αφήνει συγκεκριμένες περιοχές σε λειτουργία και έτσι είναι ευαίσθητος σε ερεθίσματα ήχων αλλά και άλλων αισθήσεων. Όσο πιο πολύ μπαίνουμε στον βαθύτερο ύπνο, τόσο λιγότεροι ήχοι μας ενοχλούν εκτός βέβαια από εκείνους όπως για παράδειγμα όταν κάποιος φωνάζει το όνομα μας.

Το φαινόμενο του «βουητό»

Ένα περίεργο μα συνάμα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για όσους προσπαθούν να κοιμηθούν τη νύχτα ενάντια στους θορύβους, είναι και το ανεξήγητο βουητό. Από τη δεκαετία του 50′ έχουν αναφερθεί πολλές ιστορίες παγκοσμίως από ανθρώπους που το έχουν βιώσει. Το βουητό είναι ένας ανεξήγητος ήχος χαμηλών συχνοτήτων ο οποίος κρατά ξυπνητούς τους κατοίκους κυρίως αστικών περιοχών. Για το συγκεκριμένο ήχο έχουν κατηγορήσει από τις γεννήτριες παραγωγής ρεύματος μέχρι και τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Πάντως οι γιατροί θεωρούν πως για όλα φταίνε οι εμβοές που κάνουν τα αυτιά μας.

Ενοχλητικοί γείτονες

Τι πιο ξεκάθαρο από αυτό. Το να κάνουν φασαρία οι γείτονες μπορεί να είναι πραγματικός εφιάλτες. Φωνές, συχνές μετακινήσεις πραγμάτων, δυνατή μουσική μπορεί να είναι μόνο κάποιοι από τους ενοχλητικούς ήχους που μπορεί να παράγουν. Εάν αποτελεί μόνιμο πρόβλημα και έχετε εξαντλήσει κάθε περιθώριο τότε καλό θα ήταν να αναφέρετε το πρόβλημα στις αρχές.

Ροχαλητό συντρόφου

Άλλο ένα κοινό πρόβλημα είναι να ροχαλίζει ο σύντροφος μας και αυτό είναι και μια αιτία που πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται σε δύο ξεχωριστά μονά στρώματα. Το ενοχλητικό με το ροχαλητό είναι ότι εκείνος που το κάνει είναι πολύ πιο δύσκολο να ξυπνήσει από αυτό! Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση παίζει ρόλο σε ποια φάση του ύπνου βρίσκεται. Εάν βρίσκεται στην αρχική φάση τότε μπορεί και ο ίδιος να ξυπνήσει από το ροχαλητό του έστω και για λίγα δευτερόλεπτα! Απίστευτο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *